Örmény faragott kőkereszt ("kacskar")

 

 

XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat


Küldetésünk
Az örmény kisebbségi önkormányzat kulturális küldetését tartja legfőbb céljának. Megalakulása óta széleskörű tevékenységet folytat az ősi kultúra mélyebb megismertetésére, hagyományőrző rendezvényein kiállítások, irodalmi és zenei események várják a kerület nem örmény származású polgárait is. Részt vesz a kerület rendezvényein és megemlékezik saját történelmi (Genocídium) és egyházi ünnepeiről is.


48-as hőseink
Önkormányzatunk külön ápolja az örmény származású aradi vértanúk emlékét. Kiss Ernő számára a kerületi Kiss Ernő utcában emléktáblát állított, ahol március 15-én és október 6-án ünnepélyes koszorúzást tart. Ünnepi megemlékezéseinken 2005 óta a Hartyán Általános Iskola diákjai is aktívan részt vállalnak. Sikerült felvenni a kapcsolatot a másik örmény származású vértanú tábornok, Lázar Vilmos leszármazottjával, Lázár Imolával, akinek örmény témájú tűzzománc képeiből kiállítást rendezett.

Kiss Ernô aradi vértanúnk emléktáblája (a plakett Nagy Elôd munkája)

 

Itthon Föl
Kapcsolatot tartunk fenn - programcserék és közös programok formájában is - a vidéki és pesti társönkormányzatokkal.


Erdélyben Föl
1998 óta ápoljuk az Erdélyi Örmény-Magyar Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvánnyal a kulturális kapcsolatokat. Önkormányzatunk a - XIV. kerületi  örmény k. önkormányzattal közösen - Budapesten fogadja az Alapítvány küldöttségét, ellátást, szállást és programot biztosítva, illetve megrendezi (beleértve az ünnepség és az ebéd költségeinek fedezését) a Csíkszépvizi találkozót is.

Örmény ünnep kulturális programokkal Erdélyben


A nagyvilágban Föl
Kapcsolatot tartunk az óhazaiakkal, valamint a nyugati örmény diaszpóra tagjaival is. Rendezvényeinken képviseltetik magukat a határon túli örmény közösségek vendégszereplői és résztvevői.


Örökségünk Föl
Interneten hírt adunk a XV. kerületi örmény k. önkormányzat tevékenységéről. Jelenleg már látható Nuridsány Zoltán örmény származású festőművész kiállítása (http://www.nuridsany.hu), amihez az önkormányzaton kívül a Szemelvények az életműből című album megjelenésének támogatásával együtt a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány is hozzájárult.
Nuridsány Zoltán fiatalkori önarcképe

Nyelvünk Föl
A hagyományok és kapcsolatok ápolása jegyében kellő számú jelentkező esetén lehetőséget biztosítunk örmény nyelvtanfolyam elindítására.


XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, 1998-
Címünk:
Budapest Főváros XV. kerület Polgármesteri Hivatala
XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
1153 Bp. Bocskai utca 1-3.